Padel är en mycket enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Banan är 10*20 meter och omringad av glas- och gallerväggar som får användas vid spel. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel.

Det fantastiska med padel är att alla som kan träffa en boll kan få ut något av sporten. Man behöver inte ha någon erfarenhet av racketsporter för att kunna njuta av sporten. Padel är mycket roligt och enkelt att lära sig, kul för den som vill testa något nytt och omväxlande för den som är ute efter något socialt. Padel kan spelas av alla oavsett kön eller ålder.

Regler för padel

 • Man spelar alltid dubbel
 • Poängräkning som i tennis
 • Linjerna används endast vid serve
 • Vid serve ska bollen studsa i marken innan du slår den
 • Vid serve ska bollträffen vara under midjan
 • Serve får studsa in i glasväggen men ej in i gallervägg
 • Man har två servar på sig
 • Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så är den ute
 • Man får spela volley (inte på servemottagning)
 • Man får slå bollen in i sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
 • Man får INTE slå bollen i gallret på sin egen sida

Padelns historia

Det finns olika versioner av hur padel uppstod. Bland annat fanns det under större delen av 1900-talet padelliknande racketsporter som spelades på kryssningsfartyg.

Den mest officiella versionen som Internationella Padelförbundet (FIP) använder är:

I Acapulco i Mexico fanns på 1960-talet en man vid namn Enrique Corcuera som byggde den allra första padelbanan på sin tomt 1969. Corcueras padelbana mätte 20×10 meter och hade omgärdande väggar för att hålla växtligheten ute.

Corcuera hade en spansk vän som hette Alfonso Hohenloe som hälsade på honom, testade hans padelbana och bestämde sig för att ta med sig idén hem till Spanien. Hohenloe ägde en klubb i Marbella och var välkänd och populär inom societeten på den spanska solkusten. Han byggde en padelbana på klubben och ryktet om den nya sporten spred sig som en löpeld. Alla som var något ville testa. Förutom spanjorer så började besökare testa padel och på klubben i Marbella fattade argentinska polospelare tycke för sporten och tog med den hem till Argentina. De uppskattade att sporten var rolig, lättillgänglig och att det var relativt billigt att bygga en bana.

Sporten växte snabbt i både Spanien och Argentina och många som spelade ville ta med sporten till sina respektive hemorter där de byggde nya banor. Padel har fortsatt att växa och i Spanien är det idag den näst största sporten efter fotboll med mer än 135000 banor och 2 500 000 utövare. I Argentina finns 4 000 000 utövare.

Förbund

SVENSKA PADELFÖRBUNDET- PADEL SWEDEN

Svenska Padelförbundet bildades den 13 mars 2010. Idag finns det ca 60 klubbar i Sverige. Den första banan i Sverige byggdes redan 1998 i Grevie. Den försvann dock efter några år och det dröjde sedan till 2009 innan Sverige fick en padelbana igen.

Förbundet anordnar Swedish Padel Tour och Svenska Mästerskapen både individuellt och för klubbar.

EUROPEISKA PADELFÖRBUNDET – EUROPEAN PADEL ASSOCIATION

Samtal förs bland de olika förbunden för att starta ett Europeiskt förbund. Idag finns det 20 länder i Europa med nationella padelförbund.

INTERNATIONELLA PADELFÖRBUNDET – INTERNATIONAL PADEL FEDERATION

Internationella Padelförbundet bildades den 12 Juli 1991 i Madrid. Idag har förbundet 35 medlemsländer på fem olika kontinenter. Europa har flest medlemmar.

Världsmästerskap har spelats 14 gånger.